Als je in de jaren zestig van de vorige eeuw 65 jaar werd, dan kreeg je AOW en mocht je naar De Beerendonck of naar De Meeuwbeemd. Dat eerste huis was gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen. Armlastige oude mannen en vrouwen konden eerder al bij diezelfde stichting terecht. Dat was in het oude mannen- en vrouwenhuis op de hoek van de Kleine en de Grote Kerkstraat in een pand dat Venlonaren doorgaans ‘t Ald Weishoès noemen. In dat Ald Weishoès en vooral in het pand ernaast, vonden tot kort na de Tweede Wereldoorlog weeskinderen onderdak.
Ald Weishoès na 1929: Hoe werd in Venlo vanaf de middeleeuwen met deze groepen omgegaan? Hoe werd bijvoorbeeld tegen ouderen aangekeken en wie bood hen hulp? Hoe zag het oude-mannen- en vrouwenhuis aan de Grote Kerkstraat er van binnen uit en aan welke regels moesten de bewoners zich houden?
Ragdy van der Hoek (1955) is historicus. Hij studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar hij promoveerde op een onderzoek naar de politicus-journalist Leopold Haffmans (1826-1896). Van der Hoek was vele jaren werkzaam in het onderwijs en schreef tientallen veelal historische boeken. Ook houdt hij regelmatig lezingen.
Datum : Dinsdag 5 november 2024
Aanvang : 13.30 uur
Locatie : Ketelhuis, Parkstraat 32, 5935 BM Steyl
Kosten : € 7,50 p.p. incl. een kopje koffie of thee S.O.B.-leden betalen € 5,-.
Aanmelden : per e-mail: info@jongerenvanvroeger.nl.
Seniorenvereniging Jongeren van Vroeger Venlo